Evde doğum sancılarınız başladığında korkmayın, aylardır beklediğiniz kavuşma gününüzün geldiğini bilin ve doktorunuzun tavsiyelerini hatırlayın. Size yardımcı olacak sakin bir yakınınız ile iletişime geçerek yanınıza gelmesini isteyin.
Evde doğum sancısı geldiğinde anne adayı ilk gebeliğini yaşıyorsa panikleyebilir. Bunu önlemek için gebe yakınlarının sakin hareket etmesi önemlidir.
Evde doğum sancısı geldiğinde telaşa kapılmadan doğum sürecinin iyi geçeceğine inanarak hafif yürüyüş yapılabilir, bebeğinize kısa süre sonra kavuşacağınızı hayal edebilir, doğum öncesi öğretilen nefes egzersizleri yapabilir, sancı sıklığını not alabilirsiniz.
Evde doğum sancısı geldiğinde tüm sürecin fizyolojik ve bir psikolojik olarak güzel geçirilebilmesi için gebenin 9 aylık süre boyunca buna zihnen ve bedenen hazır olması çok önemlidir.
9 aylık uzun bekleyişin ardından bebeğinize kavuşacak olmanın heyecanı ve doğumun nasıl geçeceğine dair yaşadığınız korkuları kontrol ederek içinde bulunduğunuz ana yönelmek çok önemlidir.
Evde doğum sancısı geldiğinde yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Normal doğumu daha önce deneyimlememiş gebeler, şehir efsanesi gibi dilden dile dolaşan doğum hikayelerini dinleyerek korkabilir. Gebenin doğumda ne hissettiğini merak edebilir. Bu merakı gidermenin en doğru yolu her doğumun kendine özgü olduğunu, bir annenin her doğumunda farklı farklı hikayelere sahip olabileceğini bilmektir. Gebelik süresince gebelik, doğum, doğum sonrası iyileşme hakkındaki kitapları okumak, gebe okuluna gidip doğru bilgileri işin uzmanından öğrenmek gereksiz kaygı ve korkulardan kurtulmanızı sağlar.
Sancının şiddetli olduğu anda hafif hafif soluyun. Sancının kesildiği anda dinlenin. Rahim ağzı tam açıldığında gebe okulunda öğrendiğiniz ve ebenizin, doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde ıkınarak nefes alarak bebeğinizin doğumunu kolaylaştırın.
Doğum sancısı sıklığı 5 dakikaya gelmeye başladığında sancı süresi 40 - 60 saniye olduğunda hastanede olmanız gerekir.
Gerçek doğum sancıları düzenlidir ve ilk başladığı zamanda rahim henüz açılmamıştır. Sancılar arttıkça rahip açılacaktır. İlk doğumunu yapan annelerde genellikle her 1 saatte 1cm açılma olur. Açılma 10 cm olduğunda tam açılma olur ve doğum gerçekleşir.
“ Doğum sancısı nasıl olur?” soruna cevap arayan, ilk doğumunu yapacak anneler mutlaka okudukları kaynakların ve alanında uzmanlaşmış kişilerin verdikleri bilgileri dikkate almalıdır. Her doğum özeldir, her doğum deneyimi birbirinden farklıdır.
Evde doğum sancısı geldiğinde gebe doğum sırasında kendisini rahatsız edecek kadar çok ya da karışık besin tüketmemelidir fakat aç da kalmamalıdır. Açlıkta 10-24 saat sürecek doğum eylemi sırasında annenin halsiz kalmasına neden olur. Gebe doğum sancılarının olmadığı dakikalarda hafif besinler tüketebilir. Bir şeyler yemeden önce ebenize, doktorunuza danışmalısınız.
İçeriğindeki oksitosin hormonu sayesinde hurmanın doğumu kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Doğumu kolaylaştırdığına inanılan diğer besinler ise elma, kuru meyveler, ananas, mango, fesleğen, kekiktir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı