Doğum sancısı kişiden kişiye ve doğumdan doğuma farklılık gösterir. Doğum sancısı fizyolojik olduğu için tolere edilebilir, kontrol edilebilir bir ağrıdır.
Doğum deneyiminde doğum hizmetlerinin organizasyonu, doğum planı, doğum öncesi hazırlık, sağlık personeli ile iletişim, mahremiyete saygı, ağrı kontrolü, bebek ile iletişim, bebek bakımı, bakımların özenli ve sürekli olması, erken taburcu edilme gibi durumlara bağlı olarak doğum da anne memnuniyeti değişkenlik gösterir.
Kolay doğum için doğum çevre önemlidir. Annenin kendini rahat hissettiği bir ortamda olması, ortam ısısının yeterli olması, hafif müzik olması, yeterli ışık olması, odanın geniş olması, doğum topunun olması, rahat sandalyelerin olması, duş imkanının olması… gibi etmenler annenin daha az doğum acısı duymasında etkilidir.
Normal doğum anne ve bebek için muhteşem bir deneyimdir. Doğum hakkında detaylı bilgiye sahip olmak anneyi doğum sürecine hazırlar ve doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
Doğumun ilk evresinde doğum sancıları kramplar şeklindedir. Bunlar uterusa giden kan damarlarının sıkışması sonucu uterin oksijen seviyesinin düşmesiyle oluşur.
Bu aşamada anneye suni sancı verildiyse mutlaka annenin doğru nefes alması sağlanmalı, bebeğin de kalp atışı takip edilmelidir. Anne ve bebeğin yeterince oksijen aldığından emin olunmalıdır. Doğum öncesi annenin doğuma hazırlık eğitimlerimizde yaptığı nefes egzersizleri bu aşamada çok etkilidir.
Bebeğin başı aşağı indikçe oluşan gerginliğe bağlı ağrıdır. Yine bu durumda genellikle yanlış ıkınma nedeniyle oluşan düzensiz yırtıklara bağlı doğum ağrıları yaşanabilir. Gerginleşen perine bölgesi bir süre sonra uyuşur. Doğru nefes alıp verme ve ıkınmalarla hiç yırtık olmadan doğum yapılabilir.
Doğum ağrılarında fiziksel unsurlar kadar psikolojik unsurlarda etkilidir. Doğum sancılarının az hissedilmesi için:
Orta düzeyde anksiyete doğum sırasında ağrı kontrolü sağlarken yüksek anksiyete doğumu zorlaştırabilir. Çünkü yüksek anksiyete ağrı duyarlılığını arttırır, annenin ağrıyı kontrol etme becerisini düşürür.Annenin kasılmalar başladığında korkması doğumu olumsuz etkiler.
Anne doğum endişesi yaşadığında ya da çevresindekilerden yeterince destek alamadığında çok korkar ve huzursuz olursa vücudundaki tepkiler değişir. Oksijen miktarı düşer, ağrı kontraksiyonları yaşar. Adrenaline bağlı olarak katekolamin oranında değişimler olur. Katekolaminler vücut için doğum zamanı ve yerinin uygun olmadığını bildirir. Bu da açılması gereken servikste açılma sorunlarına, kasların ters hareketine ve ağrılara neden olur. Adrenalin arttıkça doğum süresi uzar ya da doğum vücut tarafından engellenir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı