ANTALYA VAJİNİSMUS
ANTALYA VAJİNİSMUS
Vajinismus vajen bölgesinde bulunan kasların istemsiz şekilde kasılmasına bağlı olarak oluşan bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Kadınların cinsel ilişki yaşama isteklerine rağmen kendi iradeleri dışında sağlıklı bir biçimde cinsel ilişkiye girememesi olarak da bilinir. Bu rahatsızlığı olan kadınlar birliktelik esnasında kendilerini kasmakta ve penisin vajinadan içeri girmesini engellemektedir.
Vücudumuzun tamamında önemli işlevleri olan hareket etmemizi sağlayan, bize esneklik veren kaslar bulunur. Vajina da kas yoğunluğu çok olan bölgeler arasındadır. Vajinadaki kaslar kadının idrar yapması, cinsel birliktelik yaşaması, doğum yapması için esnekliği sağlayan kaslardır.
Vajinismus ülkemizdeki her 10 kadından 1’inin yaşadığı bir sorundur. Kadının pelvik kaslarının istem dışı aniden kasılarak penisin vajinanın içine girmesine izin vermemesi durumu vajinismustur. Vajinismus cinsel birlikteliğe mani olur (penetrasyon), çiftleri mutsuz eder. Vajinismus tedavi edilmesi mümkün önemli bir hastalıktır. Vajinismusu olan kadın cinsel birlikteliği istese dahi vücudu kasıldığı için birliktelik ya hiç olmaz ya da kadın için çok acılı, ağrılı olur.
Kadın erkek her birey zaman zaman cinsel ilişki sırasında sorunlar yaşayabilir. Çiftlerde uyumsuzluk, cinsel isteksizlik, kadın ya da erkekte orgazm olamama gibi tedaviyle düzeltilebilen problemlerin yaşanması normaldir. Vajinismus ve disparoni sorunu, her kadının yaşayabileceği cinsel işlev bozukluklarıdır.
Vajinismusu olan kadın tam anlamıyla çaresizlik hisseder. Tedavi olup olamayacağı konusunda ciddi kaygıları vardır, kötümserdir, hatta saplantılıdır. Oysa kadın vajinası bir bebeğin oradan geçebileceği kadar esnek yapıdadır. Bu esneklik sayesinde vajina erkeğin penis büyüklüğü ya da küçüklüğü oranın genişleyip, uzayabilir.
Vajina esneyebilecek, genişleyebilecek, uzayabilecek bir yapıda olduğu için vainüsmus, vajinanın anormalliği sebebiyle oluşmaz. Kadındaki “Vajina çok dar.” “Kızlık zarı çok kalın.”, “Cinsel birliktelik çok acıtır.” korkuları ile acı beklentisi artar. Kadın kendini korumak ve savunmak için kasılır.
Vajinismus ve bunun neden olduğu disparoni (ağrılı cinsel ilişki) cinsel birleşme ile ilgili oluşan korku ve strese vücudun verdiği doğal bir tepkidir. Vajinismus bir çeşit “Kaç ya da savaş” prensibidir.
Vajinismusun nedeni bazı psikolojik ya da fiziksel sorunlardır. Bu durum öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorunuz olarak tarafımdan teşhis edilmelidir. Vajinismusun seviyesini belirleyerek size uygun tedaviye başlanmalıdır.
Cinsel birliktelik düşüncesinin akla gelmesiyle, travmatik bir olayı hatırlamakla, bir dokunuşla, cinsel birliktelik girişimiyle, tampon kullanmayı denemeyle, doktor muayenesiyle ya da kadının kendi parmağı ile yaptığı müdahaleyle aniden ortaya çıkan:
Bu belirtilerden biri ya da birkaçını yaşıyorsanız size kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorunuz olarak kliniğime gelmenizi, hayatınızı kabusa çeviren bu durumdan kurtulmak ve eşinizle birlikte bedensel anlamda mutluğu yakalamak için destek almakta geç kalmamanızı tavsiye ederim.
Vajinusmus belirtileri gösteren her kadının vajinismus olduğunu söylemek mümkün değildir. Teşhisin konabilmesi için mutlaka jinekolojik muayene yapmam gerekir. Bu tür şikayetlerle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorunuz olarak bana başvurduğunuzda pelvik muayene ile fiziksel bir anormallik olup olmadığını kontrol ederim. Jinekolojik muayenede kızlık zarı kontrolü önemlidir. Bazı hastalarımın kızlık zarı açıklığı oldukça küçük ve kızlık zarı çok kalındır. Bu durum çiftin ilk ilişki denemesinde kadında ciddi ağrıya yol açabilir. Kızlık zarı çok kalın olan hastalarda ilk ilişki ile yaşanan ağrı vajinismus oluşmasına neden olabilir ya da yine bu ağrı nedeniyle hastamda zaten var olan vajinismus daha kötü etkilenip, ilerleyebilir.
Hastama, sorunu ilk fark ettiği zaman, sorunu yaşama sıkılığı, tahmini tetikleyicinin ne olduğunu, sorarım. Hastalığın teşhisi için tıbbı öykü yol göstericidir. Ancak bazen jinekolojik muayene olmak istemeyen sadece bu sebepten teşhis konulamayan ve tedavisi geciken hastalar olabilmektedir. Hastamın vajinal muayenede rahat etmesi için farklı fiziksel pozisyonlar deneriz ve doktorunuz olarak muayenenin her adımını sizlerle paylaşırım.
Muayenenin ardından fizyolojik bir sorunu olmayan hastama vajinismus teşhisi koyarak hastalığın tedavisine başlarız. Uzun yıllar vajinismus sorunu ile yaşamak hasta ve eşi için çok yıpratıcıdır.
Vajinismusun nedeni tam olarak belirlenememiş olsa da sıklıkla psikolojiktir. Kadın cinsel birlikteliği korkunç, acılı, tehlikeli, rahatsızlık verici, ayıp, pis, kirletici… algılıyorsa ya da bu şekilde büyütülmüşse doğru bir cinsel eğitim almadıysa, travmaları varsa vajinismus hastalığı ile karşı karşıya kalabilir.
Batı toplumların cinsel ilişki ile ilgili yaşanan sorunlar içinde vajinismus daha az yer alırken Türk toplumunda disparoni ve vajinismus sık sık karşılaşılan bir cinsel işlev bozukluğudur.
Bazı kadınlar vajinanın penisin girebileceği kadar büyük olmadığını hatta vajinada delik olmadığını dahi düşünmektedirler. Vajinismusu olan kadın kasıldığında elbette ki vajinası içine hiçbir şey alamayacak düzeyde kendini kapatır. Bu da cinsel birleşmeyi imkansız hale getirir.
Kültürel olarak “Eteğini ört, bacakların görünmesin.”, “Erkekler kötüdür. Kullanır atar. Olan sana olur.” sözleri ile büyütülen, cinsellikle ilgili sorular sorduğunda azarlanıp susturulan kız çocuğu kendi bedenini tanımaktan vazgeçer. Kültürün getirisi ile tanımadığı bedenini eşi de dahil herkesten korumaya çalışır. Bu durumdaki bir kadının vücuduyla yaşayacağı her türlü güzellik elinden alınmış olur.
İlk cinsel birlikteliğini yaşayacağı zaman da yıllarca özenle koruduğu, kendisini iyi, terbiyeli, namuslu kız yapan varlığını korumak ister. Bekaretini korumak için eşinden kaçar. Bu da her iki tarafı mutsuz eder. Vajinismus tedavi edilmezse boşanmalarla sonuçlanan evliliklerin başlamasına neden olur.
Birtakım fiziksel ya da duygusal tetikleyiciler vajinismusa neden olur. Bunlar:
Vajinismusun Duygusal Tetikleyicileri:
Vajinismusun Fiziksel Tetikleyicileri:
Disparoni ağrılı cinsel ilişkidir. Cinsel sağlık örgütünün araştırmaları doğrultusunda kadınların cinsel işlev bozuklukları içinde sağlık kuruluşlarına en sık olarak vajinusmus için başvuru yaptığı belirlenmiştir. Disparoni ve vajinismus birbirini tetikler.
Genital organ fiziki açıdan normal ise, enfeksiyon yoksa, iç dudak büyüklüğü normalse ( Labioplasti işlemine ihtiyaç yoksa), genital siğil yoksa kadın kendini rahat hissettiği sürece ağrılı cinsel ilişki yaşanmaz. Bu gibi rahatsızlıkların tümü için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorunuz olarak benimle iletişime geçebilirsiniz.
Kadında vajinismus belirtilerinin birlikteliğin hangi döneminde ortaya çıktığına, belirtilerin cinsel hayatta ne zaman görülmeye başladığına göre vajinismus türleri belirlenir. Vajinismus yalnızca ilk cinsel birliktelikte olmaz. Bazen cinsel hayatı normal devam eden kişilerde de herhangi bir zamanda vajinismus ortaya çıkabilir. Vajinismus hastalığının: Birincil (primer) vajinismus ve ikincil (sekonder) vajinismus olmak üzere iki türü vardır.
Birincil (primer) vajinismus: Birincil (primer) vajinismus, ilk cinsel ilişki girişiminde, cinsel ilişki sırasında, jinekolojik muayene esnasında ortaya çıktığı türdür.
İkincil (sekonder) vajinismus: İkincil (sekonder) vajinismus, ilk cinsel birliktelikte görülse de görülmese de normal cinsel birliktelikler yaşandıktan sonra ortaya çıkan türdür. İkincil vajinismus genellikle travmalar, çiftler arasında zamanla artan sorunlar ve uyumsuzluklar, fiziksel değişimler ve cinsel sorunlardan kaynaklanır. Bu çiftler yıllarca uyumlu ve aktif bir cinsel hayat sürmüş olsalar da sekonder vajinismus hastalığı ile karşı karşıya kalabilirler.
İlk birliktelik için ağrılı olacak endişesi anormaldir. Ağzımızın içinde bulunan epital doku vajinanın içinde de vardır. Bu doku sayesinde ağzımıza aldığımız kuru gıdaları ıslatıp yumuşatarak rahatça, acı duymadan yutarız. Fakat kupkuru bir gıdayı hiç ıslatmadan yutmaya çalıştığımızda gıda ağız içimizi ve boğazımızı acıtır. Tıpkı bunun gibi cinsel birliktelikte kendini rahat hisseden kadının vajinası ıslanır ve penis girişini kolaylaştırır. Korkuları olan, rahat olmayan, vajinismusu olan kadının vajinası cinsel birliktelik esnasında ıslanmaz ve penis girişi kadın için acı verici olur. Erkek için zorlayıcı olur.
Burada önemli olan kadının kendini rahat hissetmesidir. Kadın rahat hissettiğinde ilk cinsellikte de yüzüncü cinsellikte de ağrılı cinsel ilişki olmaz.
Vajinismus hastalığı kendi kendine geçecek bir hastalık değildir. Mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavinin ilk adımı ise vajinismus hastalığını kabullenmektir. Özellikle tedavi süresince çiftlerin birbirine destek olması çok önemlidir. Çünkü bu hastalık kadında görülse de zamanla erkekte sertleşme sorunu, erken boşalma ve cinsel isteksizliğe neden olabilir. Bu da her iki birey için hastalığın ve tedavisinin dikkate alınmasını gerektirir. Vajinismus bir çift problemi olarak görülmelidir.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorunuz olarak vajinismus tedavisi için bana başvurduğunuzda hastalığa neden olan fiziksel veya psikolojik kaynakları belirlerim. Tedavi planlaması yaparım. Ön görüşmede çifte yaşadıkları ortam ve birbirleriyle olan ilişkileri hakkında sorular sorarım.
Vajinismusun nedenini dikkate alarak, tedavi için farklı alanlarda uzmanlıkları olan bireylere başvurulabilir. Vajinismus hastalığının tedavisi sıklıkla; kasların istem dışı kasılma oranını düşürmeyi, cinsel birliktelikte ağrı yaşama korkusunu gidermeyi ve vajinismusa sebep olan bütün psikolojik nedenleri, korkuları ortadan kaldırmayı amaçlar. Vajinismus hastaları, uygulanan doğru tedavilerle sağlıklı bir cinsel hayat yaşayabilirler. Tedavi edilen hastalarda vajinismusun tekrarlama oranı çok düşüktür.
Hastanın hangi düzeyde vajinismus olduğu tedavinin seyri açısından önemlidir. Sorunun ciddiyetine bağlı olarak hastanın tedaviye verdiği cevaplar değişir.
İlk derece vajinismusu olan hasta: Genellikle tedaviye çabuk yanıt verir. Hastanın anksiyete bozukluğu ya da panik atak gibi rahatsızlıkları yoktur. Cinsellik sınırlı düzeyde olsa da gerçekleşmiştir, jinekolojik muayeneden korku azdır. Bu düzeyde vajinismusu olan hasta doğru cinsel eğitim ve egzersizlerle rahatlıkla tedavi olabilir.
Orta derece vajinismusu olan hasta: Bu hastalar tedaviye ilk dereceye göre daha geç cevap verir. Vajinal kasılmalar öyle şiddetlidir ki hiç cinsel birleşme yaşanmamıştır. Hasta jinekolojik muayeneden kokar. Bu hastalarda tedavi için cinsel eğitim, egzersiz ve terapi uygulamaları yapılır.
En üst derece vajinismusu olan hasta: Bu hastalarda durum oldukça ciddidir. Hasta vajinal muayeneyi reddeder. Cinsel birliktelik düşünüldüğünde bayılma, aşırı titreme durumları görülür. Bu hastaların tedavisi daha uzun bir süreç gerektirir. Tedavi cinsel eğitim, egzersiz, cinsel terapi, profesyonel psikolojik destek ile yapılır.
Vajinismus tedavilerinde en hızlı çözüme ulaşmayı sağlayan yöntem cinsel terapidir. Cinsel terapi ile vajinismus hastalığının tedavi edilme oranı %100’e çok yakındır.
Cinsel terapi seanslarının sayısı ise hastalığın şiddeti ve hastanın tepkilerine bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterir. Cinsel terapi seansları yalnız kadınla ya da çift olarak yapılabilir. Progresif (ilerleyici) duyarsızlaştırma yöntemi en sık kullanılan ve bilinen en etkili yöntemdir. Bu yöntem ile kadının bedenini tanıması, kendini tanıması, cinselliğe adım adım alışması sağlanır.
Cinsel terapi ile birlikte kalıcı sonuçlar elde etmek için egzersizlerde yapılabilir. Kasların gevşemesine destek olmak için gevşeme aktiviteleri, doğru nefes alıp verme egzersizleri, kegel egzersizleri yapılarak vajinismus önlenebilir.
Darbeli radyo frekans (PRF), yeni bir tedavi yöntemidir. Daha çok sinir ağrıları için kullanılır. Bu konu üzerine yapılmış sınırlı araştırma mevcuttur. Tedavi başarısına yönelik net bilgi yoktur.
Vajinadaki kasların istem dışı kasılmasını önlemek için botoks yöntemi de uygulanabilir. Botoks yöntemi hasta genel anestezi etkisi altındayken yapılır. Bu yöntemin de başarısına yönelik yeterli düzeyde araştırma yoktur.
Vajinismus tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hayatın hangi döneminde ortaya çıkmış olursa olsun tedavi ile vajinismus geçer. Hasta açısından önemli olan vajinismusun ilerlemesini beklemeden deneyimli bir hekime başvurmak ve hemen tedaviye başlamaktır.
Vajinismuslu kadın, tam bir cinsel birliktelik yaşayamıyor olsa da vajina girişine bırakılan spermlerle (düşük bir olasılıkla olsa da) gebe kalabilir. Sağlıklı bir rahime sahip kadın için psikolojik kaynaklı vajinismus hastalığı gebe kalmaya mani değildir. Fakat vajinismus, hamilelik boyunca yapılması gereken jinekolojik muayeneleri ve doğumu kötü etkiler. Anne ve bebeği için gebelik sürecinde vajinismus kontrol altına alınarak tedavi edilmelidir. Anne bebek sağlığını korumak adına vajinismus tedavisi mutlaka olunmalıdır.
Sayfa başına dönmek için tıklaynız.Genital estetik ile ilgileniyorsanız Labioplasti ve Vajinoplasti sayfamızdan yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı