Normal ilerleyen doğumlarda; kasılmalarının başlaması, rahim ağzında tam açıklık olması,
bebeğin rahim kasılmaları ile doğum kanalında ilerlemesi, bebeğin başının perine bölgesinden
görünmesi ile doğum başlar. Bunlar ilk doğumda yaklaşık yarım saat içinde olurken daha sonraki
doğumlarda süre biraz daha kısalır. Bebek başı kasılma ve dinlemeler sırasında ara ara geriye gider.
Bu sayede geçeceği bölgede esneklik olur. Geriye gitme durumunda annenin endişe duymasına gerek
olacak bir durum genellikle yaşanmaz. Bu geri gitmeler esnemeyi kolaylaştıran doğal bir süreçtir.
Doğum başladığında gebe vajinal bölgede belirgin bir baskı hisseder ve ıkınma isteği duyar. Doğum sırasında ıkındırtma iki şekilde olur. Bunlardan ilki: Gebede ıkınma hissi oluşmadığı için gebenin vücudunda ıkınma yönelimi olmasa da yaptığı ıkınmadır. Anne adayının doğum öncesi aldığı eğitimler ile doğum esnasında ebelerin ve benim ona tarif ettiğimiz ıkınma talimatlarına uyarak yaptığı aktif ıkınmadır. İkincisi ise: Pasif ıkınma olarak tarif ettiğimiz ıkınmadır. Bu ıkınmada bebeğin başının annenin makat bölgesine baskı yapar. Bu baskı ile de anne de doğal ıkınmalar görülür. Anne adayında, sanki büyük tuvaleti varmış gibi ıkınma hissi oluşur.
Doğal ve fizyolojik doğum sırasında annede ıkınma hissinin oluşması beklenir. Bu his oluşana kadar da biz aktif ıkınmayı tercih etmemeye çalışırız. Çünkü aktif ıkınma anneyi çok yoran bir durumdur. Doğum süresi boyunca aktif ıkınma yapıldıysa ve doğum süresi uzadıysa, tam bebeğin çıkışı sırasında anne çok yorgun olduğundan bebeğin doğumuna yeterince güçlü destek olamaz. Annenin doğumu başaramayacağına dair korkuları oluşabilir.
Tam bu noktada takibini yaptığım gebelerin aklına şu gelmektedir: Ya doğumda ıkınamazsam…
Doğal ve fizyolojik doğum sırasında anne adayında ıkınma hissi oluşmadan anne adayından ıkınmasını istemiyoruz. Böylece anne gücünü kaybetmeden doğum sürecini geçiriyor ve tam ihtiyaç duyduğu anda yorgun olmadığından doğum için yeterli ıkınmayı gerçekleştirebiliyor. Annenin ıkınması zaten bebeğin doğum kanalında ilerlemesi ile doğal şekilde oluşmaktadır. Bebek baskı yaptıkça annenin ıkınma hissi artar. Ikınma hissi oluşmadan gebeden ıkınmasını beklemediğimiz için gebemiz ıkınma için fazladan çaba sarf etmemekte ve yorulmamaktadır.
Rahim kasılmaları, gebenin nefes alırken doğal olarak yaptığı ıkınmalar ile bebeğin başı perine bölgesini kabartır. Bu dakikalardan itibaren ıkınma yaşanmasa dahi bebek geriye gitmez. Bebek başı tam çıkacağı zamanda perinede doğum süresince hissedilen en yüksek gerginlik oluşur.
Anne bu sırada perinede kuvvetli bir yanma hisseder. Bu yanma hissi ile perine bölgesi uyuşur. Bebeğin başı tam çıkma noktasındayken annede yoğun bir ıkınma hissi olur. Perine bölgesinde yırtık ve kesi olmaması için anneye çeşitli yönergelerde bulunuruz. Bebeğin o bölgeden geçmesini, annenin doğru nefes alıp vermesi ile sağlarız. Bu sayede ıkınma ile perinede oluşabilecek yırtılmaların önüne geçmiş oluruz.
Bebeğin başı çıkınca, bebek anne karnında alışkın olduğu yöne sırtını dönmek ister. Sırtını alışkın olduğu yöne dönesi için bebeğe hiç müdahale etmeyiz. Bebek sağa ya da sola dönüşünü tamamlayınca kasılma ile birlikte kadın doğum doktorunuz olarak bebeğin önce üst omzunun ardından alt omzunun çıkmasına yardımcı olurum. Bebeğin başı çıktıktan sonra anne kendini kasmaz ve rahat hissederse bebeğin gövdesi de rahatlıkla dışarı çıkarılır.
Anne ve yeni doğan bebeğin ten tene teması hayatın ilk birkaç nefesinde oluşacak güven duygusu için çok önemlidir. Bebeği doğar doğmaz annesinin çıplak göğsüne veririz. Annenin üzerinde hiçbir kıyafet ya da bez olmamasına bebeğin de üzerinde havlu olmamasına özen gösteririz. Bebeğin ilk bakımlarını gerekiyorsa bebek annesinin kucağındayken yaparız. Bebek kordonunun kesilmesi, eşin ayrılması, kordon kanının tamamen boşalması… gibi işlemler ilk 15 dakika içinde bebek annesinin kucağındayken yaptığımız işlemlerdendir.
Doğuma göre çok daha hafif olan kasılmalarla plasenta (bebeğin eşi) anne vücudundan dışarı atılır. Plansentanın atılma işleminin ardından vücutta plasenta kalıntısının olup olmadığını kadın doğum doktorunuz olarak kontrol ederim. Son olarak da doğum ile vajende oluşan yırtık ya da vajene atılan kesi varsa bunları onarırım. Doğum sonrası genital estetik kaygıları yaşarsanız bunun içinde bana gönül rahatlığıyla başvurabilirsiniz.
Annenin her doğumu birbirinden farklı olabilir. Doğum anına kadar doğumun ne kadar süreceği, nasıl geçeceği bilinemez. Doğum ile ilgili doğru kaynaklardan bilgi almak sizi doğuma daha emin adımlarla hazırlar. Doğum öncesinde kadın doğum uzmanınız olarak bana duyduğunuz güven, normal doğum sırasında yaşanan evreleri bilmeniz doğum ile ilgili kaygılarınızı azaltacak, kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
“Doğum” sözcüğü zihinlerde hep zor bir süreç, çok acılı bir olay, olarak canlansa da doğum gerçekleştikten sonra anne bebeğini kucağına aldığında yaşadığı zorlu saatleri unutur. Doğumda yaşadığı zorlukları başka biri yaşamış gibi bir hisse kapılır.
Doğumun tamamlandığı ilk dakikalardan itibaren kadın dünyanın en güzel duygularından olan anneliği tadar.
Doğumda yalnızca bir bebek doğmaz. Doğum ile bir kadından bir anne ve bir bebek doğar.
Tıklayarak "Kasılmalarım Başladı, Doğum Hemen Olur Mu?" ve "Gebelik Öncesi Beslenme Alışkanlıklarımız Nasıl Olmalı?" Yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı