20 dakikalık NST gözleminde 40 mmHg değerinin üstünde kasılma düzenli şekilde en az 3 kez olursa doğum başlıyor denilebilir.
Her anne adayının doğum öncesi rahim kasılmaları birbirinden farklı olmakla birlikte doğum sancısı 20 dakikada en az 3 kez düzenli görülmelidir. Bu süre içinde 40 mmHg üzerinde kasılma yaşanması genel olarak doğumun başladığını gösterir. Bireysel farklılıklar nedeni ile kasılmalar daha hafif olsa dahi doğum başlayabilir. Doğum sürecini; Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktoru Nilüfer Yüksel olarak bireysel farklılıklarınızı, diğer doğum belirtilerini, NST değerlerinizi dikkate alıp değerlendiririm.
40 mmHg üstünde 3 ve 3’ten fazla düzenli sancının 20 dakikalık NST ölçümünde görülmesi doğum sancılarının, doğumun başladığını gösterir. Doğum sancısı nasıl olur? merak ediyorsanız tıklayın.
NST testinde bebeğin kalbinin 120-160 atım (dakikada en az 15 atım) aralığında atması bebeğin sağlıklı olduğunun göstergelerindendir. Bu atımlar 20 dakikalık ölçümler sırasında düzensiz şekilde artar ve düşer. Bu NST sırasında beklenilen bir durumdur.
Sağlıklı bir bebeğin NST testi sonuçlarında kalbi dakikada 120-160 aralığında dalgalanma göstererek atar. NST sonucu 160 demek bebek “iyi durumda” demektir.
NST sonucunun 120-160 vurum/dk. olması normal kabul edilen durumdur. NST sonucunun 180 çıkması halinde telaşa kapılmadan durum izlenmelidir. Bu durum uzun süre devam ederse müdahale gerektirebilir.
20 dakikalık Nst değerleri 40 mmHg üstünde 3 düzenli sancı olarak izlendiğinde doğumun verisel olarak başladığını gösterir. Peki gebe doğumda ne hisseder?
Anne adayının sancıları hissetmesi ya da hissetmemesinden öte nişan gelmesi, suyun gelmesi, rahim ağzında açılma olması, NST’de düzenli sancı görülmesi doğumun başladığını gösterir. O halde NST değeri kaç olursa doğum başlar?
Genellikle 20 dakikalık yapılan ölçümde, bazen bu ölçüm 30 dakikalık da olabilir, 3 ve daha fazla sancının belirli periyotlarla ve 40 mmHg üzerinde izlenmesi doğumun başladığının işaretidir.
NST’de düz çizgi bebeğin sağlığı hakkında kötü düşünmemize neden olur. NST ölçümlerinde normal olan dalgalanmaların görülmesidir. Düz çizgi çıkarsa anne adayının bir şeyler atıştırması ve NST’nin tekrarlanması istenebilir.
NST testinden önce herhangi bir ön hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Anne adayının tok olması bebeğin hareketliliğini arttırır. Bebek hareketliliği de NST sonuçlarının istenilen şekilde ve kolayca ölçülmesine destek olur. Test genellikle 20 dakika kadar sürer fakat bazen bu test süresi 40 dakika olabilir. Bu ihtimale karşılık testi bölmemek için NST öncesi anne adayı tuvalete gitmelidir.
NST sırasında bebek hiç hareket etmediyse annenin tok olup olmadığı sorulur ve özellikle tatlı bir şeyler atıştırması tavsiye edilir. Test tekrarlanır.
NST testinde bebeğin kalbi bir dakikada 120-160 aralığında atıma sahipse bu bize her şeyin yolunda olduğunu düşündürür. Yine aynı şekilde bebek hareketliliğine bağlı olarak kalp atım hızı artar bebek hareketsiz olunca kalp atım hızı normal ritmine geri dönerse bu da bize her şeyin normal olduğunun bir belirtisidir.
NST önceden özel hazırlık gerektiren bir test değildir. NST testi 20-40 dakika kadar sürer. Bu nedenle test öncesi tuvalete gidilmelidir. Teste gelirken karnınızı kolayca açabileceğiniz kıyafetler giyin. Bazı durumlarda gebeye önlük giydirilebilir. Bebek hareketliliğini sağlama için doktorunuz bir şeyler atıştırıp gelmenizi isteyebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı