Vajinal akıntı, kadın üreme sisteminin normal ve sağlık açısından çok önemli bir bileşenidir. Kadınlar bazen toplumsal baskılar sebebi ile vajinal akıntı ile ilgili paylaşımlarda bulunmaktan çekinebilirler. Halbuki bu olay vajinanın temizlenmesi ve enfeksiyonlardan korunması için yaşanan doğal bir süreçtir. Tamamen doğal olan vajinal akıntı, bazen renk, kıvam ve koku bakımından değişim gösterebilir ve bu durum endişeye sebep olabilir. Vajinal akıntı, diğer kadın hastalıkları gibi tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Yazımızda vajinal akıntının ne olduğu, normal ve anormal akıntı arasındaki farklar, vajinal akıntı renklerinin anlamları, çeşitleri ve tedavisi hakkında paylaşımlarda bulunacağız.
Vajinal akıntı, vajina ve rahim ağzında bulunan bezlerden salgılanan ve vajinayı temiz ve nemli tutan mukus benzeri bir sıvıdır. Vajinal akıntının hayati bir önemi bulunmaktadır. Bu akıntı, vajinada bulunana mikropları ve ölü hücreleri uzaklaştırır, enfeksiyonları önleyerek vajinanın sağlığını korur. Vajinal akıntının rengi, kokusu ve kıvamı adet döngüsü boyunca hormonal değişimler ve genel sağlık durumu ile ilgili olarak değişebilir. Önemli olan bu değişimin normal olup olmadığıdır. Her kadının bu değişimi takip etmesi ve anormal bir durumla karşılaştığında ne yapması gerektiğini bilmesi gerekir.
Normal Vajinal Akıntı: Normal vajinal akıntının özelliği, ince veya biraz kalın kıvamda ve berrak veya süt beyazdır. Rahatsız edici olmayan orta derecede bir kokuya sahiptir. Her kadında değişmekle beraber akıntı şiddeti hafif, orta veya şiddetli olabilir. Yumurtlama döneminde akıntının çiğ yumurta akı gibi biraz daha kalın ve esnek olması normal bir durumdur.
Vajinal akıntı renkleri farklı anlamlar taşır ve akıntı çeşitlerine göre normal veya anormal sınıflandırması yapılabilir. Akıntının renk, koku ve kıvamı bazı hastalıkların belirtisi sayılabilir. Vajina akıntı renkleri anlamları ve Çeşitleri şunlardır:
Berrak ve Esnek
Normal şartlarda adet döngüsünün ortalarında meydana gelen yumurtlama esnasında vajinal akıntının berrak, sulu ve esnek hale gelmesi doğaldır. Bu dönem doğurganlığın arttığı dönem olarak bilinir.
Beyaz veya Süt Kıvamında
Vajinal akıntı, adet döngüsünün başlangıç ve sonunda beyaz, kremsi bir yapıda olabilir. Bu görünüm normaldir ve vücudun temizlik sürecinde olduğunu ifade eder.
Beyaz ve Kalın
Candida albicans adlı maya tipi mantarların sebep olduğu Kandidiyaz enfeksiyonu, kalın ve süzme peynir benzeri bir akıntı meydana getirebilir. Beyaz ve kalın vajinal akıntı türü, genellikle bölgede kaşıntı, yanma ve ağrı ile birlikte ortaya çıkar.
Sarı veya Yeşil
Sarı veya yeşil renkleri ise vajinal akıntı için olağan dışıdır. Bu renkteki akıntı özellikle hoş olmayan bir koku ile birlikte görülmüşse bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Cinsel yolla bulaşan ve tedavi edilmesi gereken bakteriyel bir hastalık sebebi ile görülebilir.
Kanlı veya Kahverengi
Vajinal akıntı, adet döngüsü sırasında kahverengi veya kanlı bir görünümde olabilir. Bu durum herhangi bir anormallik, hamileliğin erken dönem belirtisi veya önceki dönemden kalan kandan kaynaklanabilir.
Vajinal akıntı genellikle normal olsa da, geçmeyen vajinal akıntı durumlarında ve aşağıdaki belirtiler görüldüğünde tıbbi müdahale ve tedavi gerektirebilir:
Geçmeyen vajinal akıntı durumu ve yukarıda sayılan belirtiler görüldüğünde kadın hastalıkları ve doğum uzmanından tıbbi yardım alınmalıdır.
Vajinal akıntının normal mi yoksa anormal mi olduğu bazen karıştırılabilmekte ve ne zaman tıbbi yardım alınması gerektiği bilinememektedir. Vajinal akıntının anormal olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Bu belirtilerle karşılaşan kadınların tıbbi yardım almalarında fayda bulunmaktadır. Anormal belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Vajinal akıntı, aslında normal vücut fonksiyonlarından birisidir ve sağlıklı her kadında görülen bir durumdur. Doğal olarak vajinanın temizliği ve korunması bu şekilde gerçekleşmektedir. Egzersiz sonrası, doğum kontrol haplarının kullanımı, yumurtlama dönemi, cinsel uyarılma, stres gibi bir çok durumda vajinal akıntıda artış görülebilir. Enfeksiyon ve bakteri kaynaklı akıntılar ise anormal bir şekilde vajinal akıntının renk, koku ve kıvamını bozabilir. Anormal vajinal akıntıya neden olabilecek etkenler şu şekilde sıralanabilir:
Öncelikle vajinal akıntının vücudun normal bir mekanizması olduğunu tekrara vurgulamak gerekmektedir. Burada kastedilen, anormal olan vajinal akıntıdır ve bu sebeple akıntının teşhisinin doğru yapılması önem arzetmektedir. Vajinal akıntının ne sebeple ortaya çıktığı uygulanacak tedaviyi de belirlemektedir. Maya enfeksiyonu için genellikle antifugal ilaçlar tercih edilir. Bazı enfeksiyonlarda ağızdan antibiyotik alımı veya antibiyotik kremler kullanılabilir.
Anormal düzeyde olan vajinal akıntının geçmesi için alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:
Vajinal akıntı farklılaştığında doktora gitmekte fayda vardır. Vajinal akıntı anormal renkte, kanlı, sarı, koyu yeşil ve kötü kokuluysa ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Yine vajinal akıntıda anormal kıvam ve miktar değişimleri, akıntı ile birlikte görülen ağrı, kaşınma, yanma hisleri sağlık kuruluşuna başvurmanızı gerektiren bir durum olduğunun habercisidir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı