Smear testi, rahmi vajinaya bağlayan serviks bölümünden sürüntü yoluyla örnek alınarak yapılan pratik bir testtir. Bu test ile alınan hücre örneklerinde, mikroskop altında yapılan inceleme sonucu anormal bir durum olup olmadığı tespit edilir. Smear testi ile kansere dönüşme ihtimali bulunan hücre yapılarının önceden tespiti yapılmaya çalışılır.
Smear testi, kadın hastalıkları içerisinde görülme oranı çok yüksek olan rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) erken teşhisi için kullanılmaktadır. Smear testi, Pap testi, veya Pap smear testi olarak da bilinir. Bu tarama testinin rutin olarak uygulanması, rahim ağzı kanserinin erken teşhis ve tedavisi için önemli bir rol oynamaktadır ve ihmal edilmeden düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir.
Smear testi, rahim ağzından spekulum adı verilen özel bir alet kullanılarak küçük bir fırça yardımı ile sürüntü alınarak yapılır. Birçok kadın için endişeye sebep olan smear testinin yapılması, aslında hiç de düşünüldüğü gibi zor değildir. Bu test rahim ağzından doku çıkarma işlemi değildir ve normal bir jinokolojik muayeneye benzer. Smear testinde kullanılan fırça ile sürüntü örneği alınması sırasında fırçanın rahim ağzına değmesi hastaya zarar vermez ve can yakmaz. Sağlığınız için çok önemli olan ve rahim ağzı kanserini taramaya yarayan smear testi, bir uzman tarafından rahatsızlığa sebebiyet vermeden kolayca yapılabilmektedir.
Smear testi, rahim ağzı kanserinin erken teşhis ve tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için yapılır. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda görülen kanser türleri arasında 6. sıradadır. Maalesef rahim ağzı kanseri kaynaklı ölümlerin yüksek olduğu görülmektedir. Rarahim ağzından alınan örnekler ile serviks kanserine neden olabilecek hücrelerin erken teşhisi ölüm oranlarının düşmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Birçok rahim ağzı kanseri vakasının sebebi, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) olarak bilinmektedir. Smear testi, HPV’nin ve ileride rahim ağzı kanserine dönüşme ihtimali olan anormal hücre yapılarının erken tespitinin yapılmasını sağlar.
Rahim ağzı kanserinin tam olarak kendini göstermesi 10 - 15 yıl zaman alabilmektedir. Dolayısıyla periyodik olarak smear testi yapılması, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesini sağlar. Erken teşhis ile birlikte başlayan tedavi sonucunda hücrelerin kansere dönüşmesi engellenmiş olur.
Smear testinin pozitif çıkmış olması hastanın sadece rahim ağzı kanseri riski taşıdığını gösterir. Bu testin yapılmasının en önemli nedeni, hücrelerin kansere dönüşmeden tespitinin yapılmasının amaçlanmasıdır.
Smear testi sonuçları kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Bunun için test yaptıran kadınlar, smear testi sonuçlarını herhangi bir duyuma bağlı olarak değerlendirmemelidir. Kadın doğum uzmanı tarafından yapılacak değerlendirme sonuçları şu kriterlere göre yapılır:
Sonuçların negatif olması rahim ağzında bulunan hücre yapılarının normal olduğunu, kanserli hücreye rastlanmadığını gösterir.
Smear testi sonucunda rahim ağzında anormal hücre yapısının mevcut olduğu gösterilmiş olur. Ancak unutulmamalıdır ki pozitif sonuçlar mutlaka kanser vakası olduğu anlamına gelmez. Bu nokta çok önemlidir, smear testi sonucu pozitif çıkan kadınlar moral ve motivasyonlarını bozmamalıdır.
Pozitif çıkan sonuçlar da kendi içinde kategorilere ayrılmaktadır:
Smear testi özellikle kadın hastalıklarının teşhisinde önemli role sahiptir.Düzenli olarak smear testi yaptırmanın önemi şu şekilde sıralanabilir:
Smear testi, rahim ağzı kanseri (serviks kanseri), hücrelerin yapısal bozuklukları ve endometrium kanseri gibi hastalıkların teşhisinde kullanılır.
Smear testinin ne zaman yapılacağı ve öncesinde dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:
Smear testi, zannedildiği gibi acı veren bir işlem değildir. Bu testte herhangi bir doku alınmadığı için ağrı veya acı hissedilmez.
Smear testi ücretleri, testin yapıldığı il ve özel kliniğin lokasyonuna göre değişebilir. Kamu hastanelerinde de yapılan bu test için çeşitli sebeplerle özel kurumlar sıklıkla tercih edilmektedir. Smear testi fiyatları, kullanılan materyal kalitesi ve yapılan patolojik incelemenin yapıldığı laboratuvara göre de değişmektedir.
Eğer hamileyseniz Kasılmalarım Başladı ve Gebelikte Vertigo sayfalarımızı okumanızı tavsiye ederiz.Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı