Yumurtalama tembelliği olarak bilinen polikistik over sendromu nedir? / PCOS nedir? sorusuna cevap vermek için önce kadınlarda yumurtlamanın nasıl meydana geldiğinden bahsedelim. İlk olarak normal yumurtlama, anne karnındayken kız bebeklerde her iki yumurtalıkta toplam 6-7 milyon yumurta oluşur zamanla azalmaya başlar. Kız bebek doğduğunda yumurta sayısı yaklaşık olarak 2 milyona geriler. Adet döngüsü başladığında ise 300 bine kadar düşer. Kadınlarda üreme dönemleri boyunca toplamda 400 kez yumurtlama gerçekleşir.
Kadının vücut rezervindeki yumurta havuzundan herhangi faktöre bağlı olmadan bir tane yumurta seçilir. Seçilen yumurta kadınlarda yumurtaların düzenlenmesine yardımcı hormon olan FSH (Folikül Uyarıcı Hormon ya da Follicle-Stimulating Hormone) hormonunun etkisi ile büyümeye başlar.
28 günde bir adet kanaması gören bir kadında adet kanamasının birinci gününden itibaren sayıldığında kadınlarda yumurtlamayı (ovülasyonu) başlatan hormon olan LH (Luteinleştirici hormon) hormonunun artmasıyla 14. Günde yumurtlama görülür. Yumurtlamanın olup olmadığı ya ultrasonografik takiple anlaşılabilir ya da yumurtlamadan arta kalan dokudan salınan progestan hormonuna bakılarak anlaşılabilir.
Polikistik over; kadınlar yumurtlama düzenin bozularak seyrek ya da hiç âdet görememe, erkek tipi kıllanma, sivilcelenme veya erkek tipi kellik… gibi belirtilerin görüldüğü genetik hastalıktır.
Aslında polikistik over tek bir bozukluk değil birçok fonksiyonel bozukluğun bir araya gelmesi ile oluşur.
Polikistik Overlı kadınların %50’si obezdir. Kiloda küçük bir azalma bile (%2-5) metabolizmada ve gebe kalma oranında anlamlı bir şekilde düzelme sağlar. Kilo vermek obez kadınlarda ilk ve en iyi tedavi yöntemidir. Kilo kaybı yumurtalık fonksiyonunu iyileştirerek gebelik oranlarının arttırır düşük yapma riskini azaltır.
Seyrek adet görme, obezite ve insülin fazlalığı ile rahim kanser riski artmıştır. Adet düzensizliği için ya doğum kontrol hapları ya da düzeli progesteron tedavisi verilir.
Yumurtlama da bozukluk kadın infertilitesinin (kısırlık) en sık nedenlerindendir. Çocuk isteği olan infertil PCOS’lu hastalara aşılama veya tüp bebek tedavisi gerekebilir.
PCOS hastaları adet düzensizlikleri, kıllanma problemi ve çocuk istemler için tedavilerini hep vermekteyiz. Fakat ortalama sağlık, yaşam süresi ve kalitesini arttırmak kalp hastalıkları ve diyabet önlemek için tedavi vermek gerekir.
Polikistik Over Sendromu doğurganlık döneminde görülen ve doğurganlığı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalığın etkisi ile yumurtlama gerçekleşmediği veya çok nadir olduğu için adet düzensizliği görülür. Sağlıklı ve düzenli olmayan yumurtlama nedeniyle hamile kalmak zorlaşır. Polikistik Over Sendromu olan hasta kilo vermelidir. (Polikistik over hastalığı olan bireyler mevcut kilonun yüzde 5’i kadarını dahi kaybettiklerinde yumurtlama yeniden başlayabilmektedir.)
Hastalarımız doktorlarımızın tavsiyelerine uymalı gerekli tedavileri olmalıdır. Buna dikkat eden hastalarımız aşılama ve tüp bebek yöntemlerine gerek kalmadan genellikle hamile kalır. Doğal olarak hamile kalamayan bireylerde ise aşılama ve tüp bebek yöntemleri denenir.
Pkos tanısı konan bireyler bebek sahibi olmak istediğinde üç yöntem denenebilir.
Pcos nedeniyle seyrek ve düzensiz adet gören kadınlarda yumurtlama az olduğundan ya da hiç olmadığından kadının vücudu (bir sonraki yumurtlamaya kadar) uzun süre yüksek östrojen etkisinde kalır. Progesteron, östrojenin dengeli olmayışı bir takım rahim hastalıklarına, diyabete, kolesterole, yüksek tansiyona neden olabilir.
Yapılan araştırmalarda PCOS tanısı konmuş kadınlarda D vitamini takviyesinin doğurganlık üzerinde olumlu etkisi olduğunu, testosteron düzeyini düşürdüğünü kanıtlamıştır. Pkos hastaları D Vitamini kaynakları olan: somon, sardalye, yumurta, karaciğer, güçlendirilmiş süt ürünleri tüketebilir ve takviye D vitamini alabilir.
Polikistik over hastalığı bireyin yumurtlama düzenini bozar bu bakımdan kısırlığa zemin hazırlayabilir. Hastalık erken dönemde tedavi edilmelidir. Uzun süre bu hastalıkla yaşayan bireylerde diyabet, hipertansiyon, depresyon gibi sorunlar görülebilir.
Eğer hamileyseniz Kasılmalarım Başladı ve Gebelikte Vertigo sayfalarımızı okumanızı tavsiye ederiz.Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı