Regl dönemlerinde kadınların sık sık tercih ettiği tampon kullanımı dikkatli şekilde yapılırsa hiçbir sorun yaşanmaz.
Vajinal tampon adet kanamasının vajina dışına çıkmasına engel olan medikal üründür. Tampon silindir şeklinde, farklı boyutlarda, içerisinde parfüm ve pek çok farklı kimyasalın bulunmadığı sıkıştırılmış %100 pamuktan üretilir. Regl dönemlerinde kullanılan hijyenik pedlerden farkı ürünün vajina içerisine yerleştirilmesi ve kullanım sırasında, adet kanaması hava ile temas etmediği için, koku sorununun olmamasıdır.
Tampon kullanımı oldukça kolaydır.
Tampon kullanımı esnasında en önemli husus el hijyeninin sağlanmasıdır. Tampon kullanmadan önce 2-3 dakika kadar eller sabun ile yıkanmalıdır. Ardından tampon paketinden çıkarılmalı ve hiçbir yere dokundurulmadan yerleştirilmelidir.
Ayakta, yatarak ya da otururken tampon yerleştirilebilir. Burada önemli olan pelvik kaslarını zorlamayacak bir pozisyon almaktır.
Tampon, kullanım kılavuzuna uygun şekilde yerleştirilmelidir. Tampon kullanımı esnasında rahat olunmalıdır. Korku ve tedirginlik kasların gerilmesine neden olur dolayısıyla tamponun yerleştirilmesini zorlaştırır. Derin nefes alarak vücut gevşetilmeli, nazik hareketlerle tampon yerleştirilmelidir. Tamponun en kolay yerleştirilme şekli bir ayağı tabure, klozet gibi yüksek bir yer koyarak yerleştirmektir.
Yerleştirme tamamlandığında tamponun varlığı vücutta hissedilmemelidir. Tamponun ipi de dışarıda kalmalıdır. Bunlar doğru yerleştirme yapıldığının göstergesidir.
Tampon özellikle spor yapan, yüzmek isteyen bayanların tercih ettiği bir üründür. Pedlerden farklı olarak bireye hareket konforu sağlar. Kanın dışarı çıkmaması da regl dönemlerinde özgüvenli hareket etmeye olanak tanır.
Tampon regl dönemlerinde ped ya da adet kabı yerine kullanılır. Vajinal tampon yalnızca adet dönemlerinde ve bireyin özelliklerine uygun boyutlardaki tamponlar kullanılmalıdır.
Vajinal akıntı ya da enfeksiyon nedeniyle oluşan yoğun akıntılarda tampon kullanılmamalıdır. Özellikle enfeksiyon kaynaklı akıntılarda tampon kullanıldığında bölgedeki bakteri sayısında artış, enfeksiyon durumunda ilerleme görülebilir.
İyi markalardan temin edilmiş tamponlar çok hijyenik koşullarda üretilir. Kullanım kurallarına uygun hareket edildiği sürece tampon herhangi bir enfeksiyona yol açmaz.
Hijyen kurallarına uygun olacak şekilde eller yıkanmadan yerleştirilmiş tampon, 4-8 saatte bir değiştirilmeyen tampon enfeksiyona yol açabilir.
Tampon idrar yapmaya engel değildir. İdrarın atıldığı bölge ve kanın geldiği bölge farklıdır. İdrar yaparken tamponunuz ıslanmaz tampon idrar yapmanıza mani olmaz.
Genital bölgede 3 açıklık vardır. Bunlar birbiriyle bağlantılı değildir. İdrarın yapıldığı üretra, vajina ve anüs bağımsız açıklıklar olduğundan tampon varken idrar kolaylıkla yapılabilir. İdrarın yapımı tampon değiştirmeyi gerektirmez. Sadece idrar yaparken ipin ıslanmaması için ip kenarda tutulabilir.
Özellikle yaz aylarında regl döneminde pek çok kadının denize girmek için tercihi menstrual kap ya da tampon kullanımıdır.
Tampon kullanımı ile rahatlıkla yüzülebilir, dans edilebilir, zorlayıcı sporlar yapılabilir.
Farklı markalar genç kızlar için de tampon üretmiştir. Tamponun kendisi kızlık zarına zarar vermeyebilir ancak yerleştirme esnasında birey kızlık zarına zarar verebilir. Bu nedenle bakire genç kızların tampon kullanması uygun değildir.
Doğru yerleştirilmiş bir tampon düşmez. Tamponun doğru yerleştirilip yerleştirilmediği ise ipin dışarıda olması ve yerleştirilmiş tamponun hissedilmemesi olarak tarif edilir.
Tamponlar farklı boyutlarda üretilir. Adet günlerinin yoğunluğu ve doğum yapmış olup olmamaya bağlı olarak farklı boyutlarda tamponlar kullanılmalıdır.
Çok sayıda vajinal doğum yapmış kadınlarda büyük boy tampon kullanılmalıdır. Yoğun kanamanın olduğu günlerinde de büyük boy tampon tercih edilmelidir.
Hafif veya orta düzeyde kanamanın olduğu günlerde ya da vajinal doğum yapmamış kadınlarda orta boy, küçük boy tamponları kullanmak idealdir.
Tampon 4-8 saatlik aralıklarla değiştirilmelidir. Tampon doğru kullanılmadığında, düzenli aralıklarla değiştirilmediğinde özellikle sıcak havalarda enfeksiyon oluşumuna ve toksik şok sendromuna neden olabilir. Bu durum kendini ateş, halsizlik, kusma, baş dönmesi ile gösterir. Bu semptomları gösteren birey vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.
Adet dönemi hariç hiçbir nedenle tampon kullanılmamalıdır.
Vajinal akıntının yoğun olduğu enfeksiyon durumlarında tampon kullanımı enfeksiyonun artmasına neden olabilir.
Bazı kadınlar önceki tamponu çıkarmayı unutup ikinci bir tampon yerleştirmeye çalışırlar. Bu durum tamponun daha derine gitmesine, ardından enfeksiyon ve toksik şoka neden olabilir. Tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Bilindik markalardan alınan tamponlar oldukça dayanıklıdır ve genellikle ip kopma sorunu yaşanmaz. Tamponun ipi koparsa bireyin kendi kendine tamponu çıkarmaya çalışması tamponu vajina içine doğru itmesine neden olabilir. Bu nedenle tamponun ipi koparsa mutlaka doktora başvurulmalı ve doktorun tamponu çıkarması istenmelidir.
Tampon varken ilişkiye girilmemelidir.
Erken rezervazyonla planlanan tatillerde regl dönemleri hesaplanamayabilir. Adet olup denizden uzakta kalmak istemeyen bireyler kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olduktan sonra adet geciktirici kullanabilir. İlaç prospektüsüne uygun şekilde adetten önce kullanılmaya başlanmalıdır. Uygun tarihlerde ilaç kullanamamış kişiler için denize girebilmek adına farklı çözümler vardır.
Tatilde adet olursanız: Tampon, menstural kap, regl mayosu kullanılabilirsiniz. Regl döneminde yüzmek istiyorsanız ped kullanmamanız gerekir.
Tampon kullanımı sırasında enfeksiyon oluşmaması için doğru aralıklarla değiştirilmesi çok önemlidir. Tamponun 4-8 saatte bir değiştirilmesi şarttır. Aksi takdirde birey toksik şok yaşayabilir.
İşaret parmağının ucuna yerleştirilen tampon vajinaya mümkün olduğunca itilir. İpi dışarıda kalır. Tamponun varlığı hissedilmediğinde doğru şekilde yerleştirilmiş olur.
Tamponlar 4-8 saat kullanılabilir. Uyumadan hemen önce tampon yerleştirilmelidir. 8 saatlik bir uyku süresinde gece gece tamponu değiştirmek gerekmez.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı