Anne ya da bebekte hayati risk olduğunda vajinal doğum yerine sezaryen doğum tercih edilir. Türkiye’de sezaryen oranı %58-62 dolaylarındadır. Bu oran Avrupa ile kıyaslandığında oldukça yüksektir. İlk doğumda çeşitli nedenlerle sezaryen doğum yapılmak zorunda kalınabilir. Bazı kadınlar sezaryen sonrası vajinal doğum yapamayacağını düşünmektedir. Bu yanlış bir düşüncedir. Vajinal doğum için gerekli şartlar sağlandığında sezaryen sonrası vajinal doğum yapılabilir.
Anne ya da bebek sağlığı risk altındaysa, vajinal doğum mümkün değilse ikinci, üçüncü gebeliklerde de yeniden sezaryen doğum gerçekleştirilebilir. O halde sezaryen ile ne kaç doğum yapılır?
Sezaryen doğum 2-3 kez kolaylıkla yapılabilir. 3'ten fazla sayıda sezaryen doğum mümkündür ancak tehlikeli olabilir. 3'ten fazla sezaryen doğum sonrası anne bebek çeşitli risklerle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle vajinal doğumun mümkün olmadığı durumlarda sezaryen doğum tercih edilmelidir.
3'ten fazla sayıda sezaryen doğumun yapılması annenin karın içi dokularında yapışıklığın artmasına, doğumdaki komplikasyon riskinin artmasına neden olabilir.
Anne bebek sağlığı için sezaryen doğumun 2-3'den fazla yapılmaması uygun olandır.
Sezaryen doğum sayısı arttıkça riskler artığı için zorluk da artabilir. İlk sezaryende komplikasyon riski ikinci sezaryenden daha düşüktür.
İkinci sezaryende komplikasyon riski ilk sezaryene kıyasla biraz daha fazladır. Bu nedenle genellikle ikinci sezaryen 39. hafta dolmadan yapılır. Sezaryen doğumun kaçıncı hafta yapılacağı ile ilgili net bir tarih vermek doğru değildir. Bireysel farklılıklar doğumun daha erken ya da geç gerçekleştirilmesine neden olabilir.
sezaryen doğum 39. hafta dolmadan yapılır. Sezaryen doğumların hangi haftada yapılacağı annenin ve bebeğin genel sağlığına, gebenin yaşına, daha önce geçirilmiş olan sezaryen doğum sayısına bağlı olarak değişebilir.
Çok sayıda sezaryen doğumun yapılması bir takım riskleri artırır. 4. sezaryen ameliyat esnasında ve sonrasında komplikasyon ihtimallerinin artar. Annenin yoğun bakım gereksinimi olabilir. Rahim içi yapışmalar görülebilir. Rahim içi yapışıklık gebelik sırasında bebek gelişiminde yavaşlamaya, plasentaya ait bozukluklara sebebiyet verebilir.
3'ten fazla sayıda sezaryenin riskleri şu şekilde sıralanabilir:
İki sezaryen sonrası normal doğum yapılabilir ancak sezaryen sonrası normal doğum yapılabilmesi için anne bebek sağlığının normal doğuma uygun olması gerekir. Plasentanın doğum kanalını kapatması, karın içi yapışıklıkların olmaması, bebeğin doğum pozisyonunda olmaması gibi durumlar sezaryen sonrası normal doğuma engel olur.
Sezaryen doğumun en fazla 3 kez yapılması konusunda uzmanlar görüş birliğine varmıştır. Sezaryen doğumu 3'ten fazla sayıda yapmak mümkündür ancak tehlikelidir. Zira doğum sayısı arttıkça işlem zorlaşır, plasenta yanlış yerleşebilir, annenin mesane, bağırsak ve üreter dokularında yaralanma olabilir.
Anne ve bebek için en sağlıklı olan doğum şekli vajinal doğumdur. Bazı erkekler için normal doğum sonrası cinsel hayata dönüş sorun olabilir. Normal doğum sonrası iyileşme sürecinde fiziki olarak hazır olmayan kadının cinsel isteksizliği olabilir. Vajinadaki dikişler acı verebilir, zorlu doğum sonrası vajinada değişiklikler rahatsız edici olabilir. Tüm bunlar cinsel birlikteliği zorlayıcı, acı verici hale getirebilir. Bu sorunlar erkeğin normal doğumu istememesine neden olabilir.
Normal doğum sonrası vajina deformasyonları genital estetik işlemleri ile düzeltilebilir.
Eşi ve evladının sağlığını ön planda tutan erkeklerde normal doğum ya da sezaryen doğum konusunda ısrarcı tavır gözlenmez. Anne bebek hayatı için en uygun olan doğum şekli tercih edilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı