Rahimde miyom teşhisi konması rahim içinde iyi huylu tümörlerin oluştuğu anlamına gelir. Kadınların pek çoğunda yaşamları süresince belli dönemlerde miyom oluşur. Genellikle menopoz döneminde miyomlar küçülür.
Miyom genellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen kansersiz tümörlerdir. Çoğu zaman rahimde miyom olması hasta için belirgin bir sağlık sorunu yaşanmasına neden olmazken bazı durumlarda hasta çeşitli semptomlarla kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoruna başvurur.
Her bayanda farklı miyom belirtileri olabileceği gibi bazen rahimde miyom olsa dahi hiçbir belirti görülmeyebilir.
Genellikle rahimde miyom belirtileri şu şekildedir:
Yukarıdaki miyom belirtilerinden biri ya da birkaçı varsa miyom teşhisi ve tedavisi için mutlaka Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nilüfer Yüksel’e başvurmanızı tavsiye ederiz.
“Miyom neden olur?” sorusuna kesin bir yanıt verilemiyor olsa da miyoma neden olan bir dizi faktör olduğu düşünülmektedir.
Miyom neden olur?
Herhangi bir semptoma neden olamayan myomlar rutin jinekolojik muayene sırasında teşhis edilir. Miyom belirtileri yaşayan kadınlar da yaşadıkları şikayetlerle kadın hastalıkları uzmanına başvurur. Jinekolojik muayene ultrasonografi, MR yöntemleri kullanılarak miyom tanısı konur.
Ultrasonografi ile miyom sayısı, rahimdeki yerleşim bölgesi tespit edilebilir.
Manyetik Rezonans (MR): MR ile miyomların konumu, sayısı, büyüklüğü kolaylıkla belirlenebilir. Miyomların büyümesi ile yaşanan değişikliklerde yüksek doğruluk ile tespit edilebilir. MR doğru teşhiste ultrosonografiden daha başarılıdır.
Miyom tedavisi yapılırken hastanın şikayetçi olduğu semptomlara, miyomun boyutuna, hastanın yaşına, hastanın gebe kalmak isteyip istememesine dikkat edilerek tedavi planlaması, uygulaması yapılır.
Hormon tedavisi, açık ya da kapalı cerrahi yöntemleri uygulanarak miyomlar tedavi edilebilir.
İzleme ve Bekleme: Hasta herhangi bir miyom belirtisinden yakınmıyorsa, miyomlar küçükse tedavi gerekmez. Miyomlar belirli aralıklarla ölçülerek gelişim olup olmadığı izlenir.
İlaç Tedavisi: Miyom kaynaklı ağrıları azaltmak, regl döneminde yaşanan yoğun kanamaları kontrol altına almak, miyomların büyümesini durdurmak amacıyla ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak ilaç tedavisi miyomları yok etmez. Miyomlardan tamamen kurtulmak için cerrahi müdahale şarttır.
Cerrahi Müdahale: Miyom tedavisinde miyomlardan tamamen kurtulmak için uygulanır.
Gebelik isteyen hastalarda miyom ameliyatı sırasında yalnız miyomlar çıkarılırken gebelik düşünmeyen hastalarda rahmin alınması şeklinde de miyom tedavisi uygulanabilir.
Rahimde miyom teşhisi konduktan sonra myom tedavisi için ameliyat tercih edilecekse farklı farklı ameliyat yöntemleri kullanılabilir. Miyom ameliyatlarından hangisinin yapılacağına miyomların boyutu, sayısı, bulunduğu yer, hastanın gebelik isteği… gibi faktörler dikkate alınarak karar verilir.
Miyom ameliyatı yöntemleri:
Miyomektomi, gebelik düşünen hastalarda rahimin korunduğu miyomların alındığı bir ameliyattır. Miyomektomi iki şekilde gerçekleştirilebilir:
Laparoskopik Miyomektomi: Minimal invaziv cerrahi yöntemidir. Birkaç küçük kesiden laparoskop (ince bir kamera) ile rahmin içine ulaşılır. Rahimdeki miyomlar kesilerden çıkarılır. Miyomların tümü alındığında kesiler kapatılır. Gebelik düşünenler için uygulanan bir cerrahi işlemdir.
Laparotomik Miyomektomi: Büyük ve çok sayıda miyom olduğunda bu yöntem tercih edilir. Karından kesi yapılır ve cerrahi aletlerle miyomlar çıkarılır. Rahim zarar görmediği için bu ameliyat sonrası hasta gebelik düşünebilir.
Histerektomi, miyom tedavisinde rahmin alındığı cerrahi işlemidir. Bu yönteme miyomlar büyükse, tekrarlayan türdense, semptomlar şiddetli ise başvurulur. Histerektomi şu şekillerde gerçekleştirilebilir:
Abdominal Histerektomi: Karın bölgesine atılan kesiden rahim çıkarılır. Abdominal histerektomi yöntemi büyük miyomların yanı sıra başka pelvik problemler de görülüyorsa tercih edilebilir.
Vajinal Histerektomi: Miyom ameliyatında miyomların abdominal histerektomi gerektirmeyecek boyutta olması durumunda tercih edilir. Zira vajinal histerektomi de rahim vajinadan çıkarılır ve miyomlar çok büyük olduğunda vajinadan çıkarılması güçtür.
Laparoskopik veya Robotik Destekli Histerektomi: Miyom tedavisinde laparoskop veya robotik cerrahi sistemlerinin kullanıldığı ve minimal invazivin olduğu rahim çıkarma ameliyatıdır. Bu yöntemin iyileşme süreci hızlıdır.
Ameliyatsız miyom tedavisi her hastaya uygulanamaz. Kadın hastalıkları uzmanı doktorunuz gerekli tetkiklerin ardından bu yöntemler için uygun olduğunuza karar verirse ameliyatsız miyom tedavisi uygulanabilir.
Radyofrekans Ablasyon: Bu yöntemde miyomlara yüksek enerjili radyofrekans dalgaları verilir. Uygulanan dalgalar, miyom hücrelerini tahrip eder. Bu sayede miyom küçülür ya da miyom kaynaklı şikayetler son bulur.
Embolizasyon: Bu yöntemde ise, miyomların beslendiği kan damarlarına küçük partiküller enjekte edilir. Partiküller sayesinde damardaki kan akışı kesilir. Besinsiz kalan miyomlar küçülür ya da semptomsuz hale gelir.
Miyom embolizasyonu (ameliyatsız miyom tedavisi) yönteminde lokal anestezi için gerekli tetkikler tamamlanır, işlemden 8 saat önce yeme içme kesilir.
Miyom embolizasyonu sonrası genellikle hastanede yatış gerekmez. Bazı durumlarda da doktorunuz hastanın 1 gece takip altında olmasını isteyerek yatış verebilir.
Sık Sorulan Sorular
Miyom demek: rahimde bulunan düz kaslarda oluşmuş farklı boyutlarda ve farklı semptomları olan iyi huylu tümörlerdir.
Rahimdeki miyom patlaması belirtileri: Aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, kanama, hafif ateş, bulantı, kusma, akyuvarlarda geçici artış şeklinde sıralanabilir.
Miyom, tehlikeli değildir. Çok nadiren rahimde gelişen miyomlar tehlikeli hal alır. Myom kanser olmayan düz kaslarda bulunan tümörlerdir.
Genel bir ifade ile 30’lu 40’lı yaşlarda miyom daha sık görülür.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı