Gebelik çoğu zaman bir kadının hayatında yaşadığı en önemli ve heyecanla beklediği mutluluklardan biridir. Tabii bazen zamansız olabilse de testin pozitifliği karışık duygulara yol açabilir.
Gebeliğin oluşması sperm ve yumurtanın tüplerde birleşmesi oluşan zigotun yaklaşık 5-6 günlük yolculuktan bölünerek çoğalarak rahime ulaşır ve burada rahim duvarına tutunmaya başlar. Rahim duvarına tutunma bebeğin eşi dediğimiz plasentayı oluşturan sitotrofoblast ve sinsityatrofoblast hücreleri tarafından yani önce bebeğin eşi sağlıklı bir şekilde kendine rahim içinde yer etmeye başlaşır. Bu yerleşme esnasında sitotrofoblast ve sinsityotrofoblast hücreleri tarafından gebelik hormonu olarakta bilinen beta HCG hormonu önce kana salınmaya başlar. beta HCG kanda artması ile birlikte kanda belli bir düzeyden sonra idrarla da atılmaya başlar. Buradan da anlaşıldığı üzere gebelik testleri önce kanda pozitif olur daha sonra idrarla yapılan gebelik testlerinde pozitifleşir.
Adet geçikmelerinde en basit olarak yapılan idrarda gebelik testlerinin pozitif olması yani vücutta artık beta HCG üreten hücrelerin varlığını yani sperm ve yumurta birleşmiş herhangi bir yere yerleşme çabası mevcut demektir.
%100 olarak gebeliğin yani fetüsün varlığı göstermez. Klinik tecrübemizde de en sık karşılaştığımız gebelik testinin pozitifleşmesi ile hemen fetüsü görme heyecanında olan çiftler ve tabii arkasından gelen soru gebelik testi pozitif yani bebek var mı yok mu. Gebelik testi pozitif olup nasıl bebek olmayabilir? beta HCG dediğimiz hormon anlaşıldığı üzere bebeğin eşinin yerleşme aşamasında salınmakta olup bebek kalp atışlarını görmemizle birlikte ancak sağlıklı bir gebelikten bahsedilebilir.
Gebelik testinin pozitif olması ile birlikte ilk kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolünde öncelikle ultrasonografik değerlendirmede rahim içerisinde görülebilirse gebelik kesesi görülmeye çalışılır ve yumurtalık ve tüplerin normal olup olmadığı değerlendirilir. Eğer gebelik kesesi görülmemişse kanda beta HCG değerine bakılır. 2500 'ün altındaki değerde karından bakılan ultrason ile kese gözükmeyebilir.
Rahim duvar kalınlığı normalse beta HCG artışı takip edilir. beta HCG takibinde iki gün aralıklarla bakıldığında %66 artma mevcutsa normal rahim içinde sağlıklı gebeliği gösterme ihtimali yüksekken artış %66' dan azsa dış gebelik veya rahim için yerleşmiş sağlıksız bir gebeliği gösterir. beta HCG artışı ile beraber artık rahim içinde gebelik kesesi görülmeye başladıysa beta HCG takibi artık yapılmaz.
Eğer hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız Gebelik belirtileri - Gebelik ve doğum sayfalarımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı