Doğum sonrası anne rahminin iyileşmesi, toparlanması yaklaşık 6 hafta alır. Geleneksel kültürümüzde buna 40 günlük lohusalık dönemi denmektedir. Bu süre zarfınca enfeksiyon olmaması anne sağlığı için çok önemlidir.
Normal doğum esnasında atılan epizyotomi kesilerinin iyileşmesi, sezeryan doğum sırasında kesi atılmış olan rahmin iç dokularının toparlanıp iyileşebilmesi için doğum sonrası 6 haftalık süre boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
Doğum ardından birliktelik öncesi annenin psikolojik ve bedensel olarak toparlanması, uterusun iyileşmesi için kendine süre tanıması gerekir. Bu sırada da eşinin anlayışlı davranması beklenir.
Doğum sonrası cinsel isteksizlik hem kadında hem erkekte görülebilir. Kadında görülen cinsel isteksizliğin nedenleri fizyolojik ve psikolojiktir. Erkekte görülen cinsel isteksizliğin nedeni ise genellikle psikolojiktir.
Doğum sonrası annede cinsel isteksizliğe neden olan durumlar hem psikolojik hem fizyolojik olabilir.
Kadında doğum sonrası cinsel isteksizlik sebepleri:
Doğum sonrası erkeklerde cinsel isteksizlik nedenleri:
Doğum sonrası cinsel isteksizliğin geçebilmesi için bu isteksizliğin nedeni bulunmalıdır.
Doğum sonrası cinsel isteksizlik kadının birliktelik esnasında ağrı acı duyması nedeniyle oluyorsa: Doğumun ardından vajinal yırtıkların iyileşmesi, rahmin toparlanması, östrojen ve progesteron düzeylerinin dengelenmesi, ovülasyonun başlaması için 6 haftanın geçmesi beklenmelidir. 40 günlük süre tamamlandığında genellikle cinsel birliktelik ağrısız olur. Dikişlerin düzgün iyileşememesi vajinada ıslanma sorunlarına ve acıya neden olabilir. Bu durum kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorunuzun önereceği jel ve kremlerle hafifletilir.
Doğum sonrası 6 haftalık iyileşme süreci tamamlandıktan sonra birliktelik pozisyonlarını kadının ayarlamasında fayda vardır. Bireysel farklılıklar nedeniyle iyileşme süresinde değişmeler olabilir. Kadının ağrı hissetmeyeceği şekilde bir pozisyon alması doğum sonrası cinsel hayata başlamayı kolaylaştırır.
Ağrılı cinsel ilişki sorunu yaşayan birey doktoruna başvurmalıdır. Doktor sorunun kaynağını bularak uygun tedaviyi yapacaktır.
Doğum sonrası bazı kadınlarda vajinismus görülebilir. Bunun için de alanda deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorunuzun tedavisine hemen başlamakta fayda vardır.
Doğum sonrası cinsel isteksizliğin nedeni bebek bakımı sırasında çiftin birbirine vakit ayıramaması ise: bu durumda çiftin sosyal yaşantıları olduğunu hatırlamaları, anne - baba rolleri dışında karı - koca rollerini unutmamaları için ailelerinden biri ya da güvendikleri bir bakıcının yardımını almalarında fayda vardır.
Zamanlarının bir kısmını birbirleri ile geçirebilen çiftler psikolojik anlamda daha güçlü, birbirlerine karşı daha anlayışlı ve bebek bakımı konusunda daha dirayetli olurlar. Mutlu bir çocuk mutlu bir anne babanın yanında yetişebilir. Kendini sıkışmış, kısıtlanmış hisseden anne - baba evladına da yeterince faydalı olamaz. Çiftin kendilerine yardımcı olacak birilerinden zaman zaman destek almasının herkese olumlu katkısı olur.
Bebek bakımı sırasında sağlıklı beslenmeyi ihmal eden sporu ihmal eden bireylerde de cinsel isteksizlik görülebilir. Bu durumda da sağlıklı beslenmenize destek olacak aile büyüklerinden yardım istenebilir, sağlıklı beslenme seçenekleri sunan lokantalardan sipariş verilebilir.
Gebelik ve doğum ile birlikte vücutta yaşanan değişimler kadını ya da erkeği rahatsız edebilir. Bu cinsel isteksizliğe neden oluyorsa: sağlıklı beslenme, uygun diyet programı, aktif bir yaşam kadının doğum sonrası ideal kiloya ulaşılmasını sağlar. Alanında uzman kişilerden bu konularda destek alınabilir.
Kadın doğum sonrası vücuduyla barışık olabilmek için vücut hatlarına uygun kıyafetlere geçiş yapabilir.
Kadının vücut şeklinden memnun olmaması eşinden soğumasına cinsel isteksizliğe sebep olabilir. Bunu önlemek için erkeğin üzerine düşenler vardır. Erkek karısına cesaretlendirici söylemlerle, ilgisi ve desteği ile yardımcı olmalıdır.
Zorlu doğum cinsel isteksizliğe neden olduysa: zorlu bir doğum süreci geçiren kadın yeniden hamile kalmak korkusuyla cinsel isteksizlik yaşayabilir. Bu durumda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoruna danışarak doğum kontrol yöntemlerinden hangisinin kendisine uygun olduğuna karar verip şiddetli gebelik korkusu yaşamadan cinsel yaşamına dönebilir.
Doğum sonrası annelik kavramının kutsallığı cinsel isteksizliğe neden olduysa: bu durumda kadınla erkeğin baş başa vakit geçirmesi yalnız annelik - babalık rolünden uzaklaşmalarına, kadın erkek olarak çift olduklarını hatırlamalarına yardımcı olabilir. Bireyin tüm hayatı boyunca farklı pek çok rolü aynı anda yürütebileceğine zihnen ikna olması cinsel isteksizliği ortadan kaldırır. Her kadın evladına iyi bir anne, kocasının gözünde çekici kadın olabileceği inancına sahip olmalıdır. Bu konuda psikolojik destek almak da sorunu çözmede etkilidir.
Doğum sonrası vajinanın genişlemesi ya da epizyotomi sıkarına bağlı cinsel isteksizlik oluştuysa: bu durum genital estetik tedaviler ile çözülebilir. Genişleyen vajina penisi daha önceki zamanlarda olduğu gibi saramaz. Boşluklar hava çıkarma gaz çıkarma sesine benzer ses çıkarabilir. Bu çift de cinsel isteksizliğe neden olabilir. Bu tür sorunlarda vajinoplasti ameliyatı ile düzeltilir.
Gebelik sonrası cinsel hayata dönüş bazı çiftler için zorlu olabilir.
Gebelik süresince yaşanan düşük tehdidi, bebeğe zarar verme korkusu, doğru pozisyonu bulamama gibi sebeplerle çiftler birbirinden uzaklaşabilir. Doğumun hemen ardından cinsel birliktelik mümkün değildir. Annenin vücut sağlığının korunması için birliktelik öncesi iyileşme tamamlanmalıdır.
Gebelik sonrası cinsel yaşama başlamak için genellikle 6 hafta beklemek yeterlidir. Gebelik sonrası cinsel isteksizlik yaşayan ve bebek bakımıyla uğraşırken birbirine zaman ayıramayan çiftlerde bu sürede uzama görülebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı