Evet, sezaryen doğum sonrası birçok kadın için normal doğum mümkündür. Geçmişte sezaryen doğum yapan bir kadının sonraki doğumlarının da sezaryen olması gerektiği yaygın olan bir görüştü. Ancak günümüzde bu düşünce değişmiş durumdadır. Günümüzde daha önceki doğumunda sezaryen olmuş kadınlar sonraki gebeliklerinde isterlerse normal doğumu tercih edebilirler.
Sezaryen doğum sırasında rahimde uygulanan kesi türü sonraki doğumun nasıl olması gerektiğini etkileyebilir. Rahmin alt kısmına yatay olarak yapılan enine kesi, dikey veya T şeklindeki kesilere göre sonrasında yapılacak normal doğumun başarı oranı yükselebilir de düşebilir de.
Sezaryen sonrası normal doğum çoğu kadın için güvenli ve başarılı bir seçenek olsa da her kadın için uygun değildir. Çok küçük bir ihtimalle de olsa rahim yırtılmasının yaşanabileceği unutulmamalıdır. Kadın doğum uzmanı doktorunuz olarak anne ve bebeğin sağlığını değerlendirilerek doğum türüne karar vermekteyim.
Sezaryen doğum sonrası vücudun toparlanması, yeni gebeliğe ve doğuma hazırlanması için ortalama 2-2,5 yıl beklenmelidir. Daha erken tarihlerde gebe kalınması anne sağlığı açısından sorulara neden olabilir.
Sezaryen sonrası vajinal doğumun kısaltması SSVD doğumdur.
Sezaryen sonrası normal doğumun yapıldığında karşı karşıya kalınan en büyük risk rahmin yırtılması ( uterin rüptür ) riskidir. Sezaryen sonrası rahim şiddetli kasılmalara dayanamayarak yırtılabilir. Bu durum yaşandığında yırtılan alan bazı hastalarda onarılabilir bazı hastalar da ise yırtılan alanaı onarmak mümkün değildir ve bu hastalarda rahmin alınması gerekir.Rahim yırtılması ile aşırı kanama yaşanması da anne için tehlikelidir.
Genel olarak sezaryen sonrası normal doğumda riskleri:
SSVD bazı riskleri olsa da bir takım artıları da vardır. Bunlar:
Sezaryen doğumda olan iç organlarda yaralanma, aşırı kanama, enfeksiyon ve anestezi riskler SSVD’de görülmez.
Sezaryen sonrası vajinal doğum vajinal doğumun tüm avantajlarını barındırır. Ayrıca sezaryen sonrası vajinal doğum ile anneler normal doğum deneyimi yaşayarak bebeğinin dünya gözlerini açtığı ilk andan itibaren onunla olmanın hazzını duyar.
Sezaryen ameliyatında rahme ulaşmak ve bebeği anne karnından almak için gerekli kesiler yapılır ve bağırsaklar çıkartılır. Doğum tamamlanınca bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Annede çift taraflı rahim ağzı darlığı, uterusun izlenmesi zorluğu, plasenta previa dururmları varsa ve bebek normal doğum pozisyonunu almamışsa SSVD yapılması önerilmez.
Anne için riskli bir durum yoksa bebeğin gelişimi normal ise vajinal doğumun tercih edilmesi anne ve bebek sağlığı için daha iyidir. Normal doğum sonrası annenin iyileşme süreci daha hızlıdır. Sezaryen doğumda karın içine girildiğinden bir takım komplikasyonlar ortaya çıkabilir normal doğumda böyle bir risk yoktur.Anne bebek ilişkisi daha sağlıklı şekilde başlar.
SSVD planlanı yapan anne adayının iki doğum arasında 24 ay olması idealidir.
SSVD her durumda riskli değildir. Bebeğin kilosu fazlaysa, anne yaşı ilerlemiş ise, anne aşırı kiloluysa SSVD sırasında rahim yırtılması görülebilir bu da riskli bir durumdur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı