Ramazan ayının yaklaştığı bugünlerde en çok merak edilen konulardan biri de “Hamileyken oruç tutabilir miyim?” :
Normal seyreden gebelik ve bebek gelişimlerinde; gebe orucunu rahat tutamıyorsa, oruç tutarken baygınlık, uykuya meyil ve aşırı halsizlik gibi durumlar yaşıyorsa kendini oruç tutmaya zorlamamalıdır.
Hamileyken oruç tutmaya yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda gebeyken oruç tutmanın anne ve bebek üzerinde olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir. Gebelikte oruç tutulacağı zaman önemli olan anne adayının iftar ve sahur arasındaki beslenmesine çok dikkat etmesidir.
Hamilelik döneminde anne adayı içinde taşıdığı yavrusunu her an göremediği için bebeğinin sağlığını, gelişimini sürekli merak eder. Onu her an görmeyecek olsa dahi anne adayı her hafta bebeğinin vücut gelişimini takip edebilir. Hafta hafta gebelik sayfamızdan bulunduğunuz gebelik haftasına göre bebeğinizin gelişimini, onun için yapabileceklerinizi haftalık olarak takip edebilirsiniz.
Ramazanda hamileyken oruç tutan anne adayları iftar sahur arasından et, kuru baklagiller, süt, yumurta gibi besin içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Yine aynı şekilde iftar sahur arasında 2-2,5 lt su tüketmeye özen göstermelidir. Vücudu susuz bırakacak çay ve kahveden kaçınmalıdır. Fazla yağlı ve şekerli gıda tüketimi ile besleyici gıdaların tüketilmesi engellenmiş olur. Bunlar özellikle sınırlandırılmalıdır. Hazır meyve suları ve asitli içeceklerden özellikle kaçınılmalıdır.
Ramazan orucu süresince gebeler kendilerini çok yormamalıdır. Bol bol dinlenmeli ve sıcak günlere denk gelen ramazan ayında serin yerlerde vakit geçirmelidir.
“Sağlıklı bir gebelik seyri nasıldır, anne adayı olarak sağlıklı bir gebelik ve doğum için neler yapmalıyım?” soruları anne adayının zihinde sürekli dolaşır. Gebelik ve doğum hakkında pek çok efsanevi öykü dinlemekten keyif almanın yanında gebelik ve doğum ile ilgili tıbbı gerçekliği olan, doğruluğu kanıtlanmış bilgiler ile donanmak çok önemlidir. Doğru bilgiler ile kendini yetiştiren anne adayı kendisi ve bebeği için güzel bir geleceğe sağlam adımlar atar.
Gebeliğin ilk haftalarında bulantıların yoğun olduğu dönemde uzun süre açlık bulantıları arttırabilir.
İleri gebelik haftalarında bebek hareketlerine mutlaka dikkat edilmelidir. Gebe oruç tutmakta zorlandığında veya kadın doğum uzmanı muayenesinde bebeğin gelişimi, suyu ile ilgili problem çıktığında anne adayı oruca ara vermelidir.
6 aylık hamileyken oruç tutulması, anne bebek sağlığı kontrol edilerek karar verilmesi gereken bir durumdur. Bunun için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nilifer Yüksel olarak sizi muayene etmem gerekli tetkikleri yapmam ve oruç tutup tutamayacağınıza o şekilde karar vermem gerekir.
Anne hamilelik dönemi boyunca bebeğinin sağlıklı gelişimi için dengeli ve sağlıklı beslenmeye çok önem göstermelidir.
Aç geçirilecek saatleri telafi etmek için iftar ve sahur arasındaki sürede anne adayı yeterli sıvı almalı; sağlıklı, lifli, protein içerikli besinler tüketmeli, alması gereken vitamin takviyeleri varsa onları almalıdır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı