Gebelikte karın ve vücudun diğer bölgelerindeki ilk çatlamalar 3 aydan itibaren başlar. Bunlar genellikle hafif düzeyde çatlaklardır. 6. Aydan itibaren de çatlaklar derinleşir ve artar.
Gebelik döneminde hızlı kilo alımı ile cilt gerilmeye başlar. Bu gerilmeyi anne adayları ilk olarak “Karnım kaşınıyor.” şeklinde ifade eder. Karnınızda kaşınma yaşıyorsanız cildinizi yeterince nemlendirmemişsiniz demektir. Gebeliğe uygun nemlendirici ürünlerle cildinizi mutlaka nemlendirmelisiniz.
Gebelik döneminde oluşabilecek çatlakları önlemek için:
Kakao yağı, hindistancevizi yağı, zeytinyağı, E vitamini içerikli yağlar, argan yağı ve avokado yağı karın çatlaklarına iyi gelebilir.
Gebelik döneminde karın, bel, popo bölgesinde oluşan çatlakların nedenleri:
İdeal kiloda gebelik seyriniz varsa, spor yapıyorsanız, yeterli su tüketiyor ve cildinizi nemlendiriyorsanız çatlak sorunu yaşamadan gebeliğinizi tamamlayabilirsiniz. Nadiren de olsa genetik yatkınlığı olan bireyler tüm bu sayılanlara dikkat etmesine rağmen çatlak sorunu yaşayabilir.
Gebeliğin ilk aylarından son gününe kadar beslenme, ideal kiloda olma, sıvı tüketimine dikkat etmenin dışında nemlendiriciler ile cildi beslemek çatlak sorunu yaşamamak için çok önemlidir.
Genellikle ilk aylarda yaşanan mide bulantıları nedeniyle anne adayları kilo almaz hatta bir kısmı kilo verir. Bulantılar hafifledikten sonra “Çatlak yaşar mıyım?” korkusu oluşur. İlk aylardan itibaren günde bir kez gebeliğe uygun nemlendiricilerle karın, bel, iç bacakları nemlendirmek yeterlidir. 6.-7. aydan itibaren nemlendirme günde en az iki kez yapılmalıdır.
Özellikle karın bölgenizde kaşıntı hissi duyuyorsanız cildinizi yeterince nemlendirmemiş olabilirsiniz. Hemen nemlendirmek çatlak sonunu önlemenize destek olur.
Doğum sonrası çatlakları geçirmek için (haftalarca ve düzenli olmak) kaydıyla çatlak losyonu, jeli ve çatlak kremi kullanılabilir. Plazma veya lazer tedavisi uygulanabilir. Aslolan henüz gebeyken karın çatlağını önlem için tedbir almak, cildi sürekli nemli tutmak kilo kontrolü sağlamaktır.
Gebelikte oluşmamış olsa da doğum sonrası özellikle göğüslerde emzirme ile birlikte çatlak oluşabilir. Çatlak oluşumunun önlenmesi çatlak tedavisinden daha kolaydır.
Doğum sonrası çatlak oluşumunu önlemek için bol sıvı tüketmek cildi nemlendirmek gerekir. Doğum sonrası çatlak tedavisi için çeşitli kremler, kimyasal peeling lazer tedavileri uygulanabilir. Karın bölgesinin çok büyümesi ve doğum sonrası sönmüş balon görünümü alması sarkması nedeniyle yapılan karın germe ameliyatlarında da çatlaklarla dolu derinin bir kısmı alındığı için çatlaklar azalır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı