Sıkça karşılaştığımız ifadelerden birisi; "aslında normal doğumu çok istiyorum ama korkuyorum" cümlesidir. Korkunun birçok nedeni olsa da en önde gelen nedeni daha önce doğum yapmış kişilerin doğum sancısını "dayanılmaz" olarak ifade etmeleridir.
Gebenin henüz kasılmaları başlamamışken bile kendisini doğum ağrısının çok zor ve dayanılmaz olduğuna hazırlar. Böyle bir hazırlanma beraberinde korku ve endişeyi de getirir.
Doğumdaki ağrının birçok nedeni vardır ama biz şimdi bir tanesinin üzerinde durmak istiyorum. Kasılma esnasında kan damarlarının büzüşmesi ile rahime giden kan akımı azalır. Kan akımının azalması ile dokunun oksijen düzeyi azalır ve buda ağrı oluşma nedenidir. Gergin ve stresli gebe kasılması her geldikçe kendini kasar ve bu esnada çoğunlukla nefesini tutar. Gebelerin kasılma esnasında nefesini tutması ile düzenli nefes alıp vermesi kıyaslandığın da rahime daha az oksijen gidecektir. Rahmin oksijen miktarının azalmasıyla ağrı daha fazla olur.
Böyle gergin, stresli ve korku dolu bekleyişte olan gebenin vücudunda katekolaminler adrenalin ve noradrenalin hormon salınımı olur. Doğal doğumda hormonların ahenk içinde çalışması gerekirken korku ile o ahengi bozan adrenalin normalin üzerinde salınmış olur. Bunlar stres hormonlarıdır yani vücuda ya kaç ya savaş komutu veren hormonlardır. Vücutta kan şekeri artar, kaslara giden kan akımı artarken rahime giden kan akımı azalır. Kan akımının azalmasıyla rahimin kanlanması azalır böylece bebeğe giden oksijen azalır ve bebekte kalp atışında bozulmalar başlar.
Adrenalin artması ile doğumun ahengini sağlayan doğum hormonu oksitosini baskılayarak bozar. Aslında bir ceylanda tam doğum esnasında avlanma riski varsa stresten adrenalin salınımı başlar. Ceylanın doğumunu bir anlamda durdurarak kendini güvenli yere almasını sağlar. Güvenli yerde adrenalin salınımın baskılanması ile tekrar doğum başlar.
Adrenalin doğumda rahim ağzının açılmasını sağlayan rahimin alt 2/3’ lük bölümündeki dairesel kasların çalışmasını bozar. Rahimde kasılma olur fakat dairesel kasların çalışması bozduğu için gebe kasılmaya bağlı ağrı hissederken rahim ağzında açıklık olmaz.
Aslında yapılması gereken korkunun stresin ortaya çıkmadan oluşumunu engellemektir. Doğumdaki korkunun üstesinden gelmenin doğumu iyi bilmekten geçer. Bunlarda da doğuma hazırlık eğitimleri oldukça faydalıdır. Bebeğinizin eşyalarını ne kadar titizlikle hazırlanıyorsanız doğumunuzu bilerek hazırlanmanız doğumunuzun da doğasını değiştirecektir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı